Zgodba Uršule Rihtar

Oblikovanje nakita je zame poslanstvo, kjer čudovite detajle iz narave spreminjam v nosljive umetnine.

Želji po oblikovanju nakita sledim že od otroštva, ko sem vso žepnino vztrajno zapravljala za steklene perle, minerale in fosile.

Tehnike, ki jih uporabljam v svojih kreacijah so kombinacija sodobnosti in preteklosti. Na večletni praksi pri srebrokovaču in zlatarju Christphu Steidlu Porenti sem se naučila klasičnih zlatarskih tehnik, sodoben pogled na oblikovanje nakita pa sem pridobila na praksi pri Lari Bohinc v Londonu.

Navdušenje nad kristalnimi strukturami in živimi barvami mineralov se je zakoreninilo v mojo bit, prav tako kot ljubezen do nakita.

Proces oblikovanja nakita začnem z navdihom iz narave, nato nadaljujem v skici, kjer razmislim tudi o tehniki, ki se bo uporabila za izvedbo ideje.

 

Obožujem proces oblikovanja od zamisli, skice, obdelave v kovini, do trenutka, ko nakit zaživi na človeškem telesu v vsej svoji lepoti.

Izdelke modeliram ročno v vosku, nato so po tehniki izgubljenega voska uliti v srebro. Pri ustvarjanju uporabljam še kombinacijo starodavnih tehnik kovanja, cizeliranja in emajliranja. Na zlatarski mizi se odvije mnogo zanimivih procesov, ki se zaključijo z opasovanjem kamnov in ročnim poliranjem, kar pričara čudovit kontrast med bleščečo površino in naravno teksturo kovine. 

 

Vsak izdelek je oblikovan s strastjo in pozornostjo do detajla v sodobnem, brezčasnem dizajnu z mislijo na prihodnje generacije.

Z uporabo recikliranega zlata in srebra namreč stremim k trajnosti. Tudi embalaža je narejena iz okolju prijaznih in recikliranih materialov.

TRGOVINA